top of page

LA NOVA CANÇÓ CATALANA 

HISTÒRIA DE LA NOVA CANÇÓ CATALANA

Amb el nom de Rock Català es coneix el fenomen cultural que es va produir als Països Catalans a l’entorn d’alguns grups de rock, pop rock i altres estils de la música rock que cantaven en català durant la dècada dels noranta. Va rellevar la Nova Cançó com a música de masses en la llengua nacional i en va normalitzar l’ús en un gènere dominat per l’anglès i el castellà.

L’èxit del Rock Català té a veure amb la generació dels noranta. Els joves nascuts a la dècada dels setanta gairebé no tenien referents musicals autòctons, havien fet les primeres passes durant la Transició i havien estat escolaritzats en català. Des de la mort de Franco, l’idioma havia guanyat presència, també, en altres àmbits com l’administració o els mitjans de comunicació.


Els grups van arribar al públic gràcies la seva imatge i llenguatge amb el que s’identificava la joventut catalana.

 

Sopa de Cabra va tenir un gran éxit al 1989, juntamente amb Sau, Els Pets, Lax’n’Busto i Sangraït.
El Rock Català va triomfar a Barcelona el 14 de juny de 1991 al Palau Sant Jordi en un concert format pels grups Sopa de Cabra, Sau, Sangraït i Els Pets, on van assistir més de 22.000 persones.
A partir d’aquest fenomen social els discos dels grups més rellevants van vendre desenes de limers d’exemplats i van augmentar els concerts al Principat i a la resta de l’àmbit lingüístic català. A principis dels 90 va apareixer “Enderrock”, una revista especialitzada en música catalana.

 

Els conjunts capdavanters del Rock Català van esdevenir un referent fonamental en l’imaginari dels joves independentistes, que es feien notar als concerts amb càntics, estelades, pilars, pancartes, etc. Val a dir que algunes lletres de dos dels grups del Sant Jordi (Els Pets i Sau) són catalanistes.

 

La banda de rock gironina Sopa de Cabra –d’un estil entre els Stones i Springsteen– existia des del 1986, la liderava Gerard Quintana i tenia l’Empordà com a vaixell insígnia. Sau eren, des del 1987, l’osonenc Pep Sala i el barceloní Carles Sabater. S’enquadraven dins el pop rock i són recordats per temes com ‘És inútil continuar’, ‘El tren de mitjanit’ o ‘Boig per tu’.
Vint anys després del macroconcert, Els Pets són els únics supervivents. Convertits en clàssics, els de Constantí continuen triomfant gràcies a la seva evolució des del rock agrícola que van forjar a mitjan vuitanta, fins a un pop intimista i madur que han configurat d’ençà del seu renaixement el 1997, amb el disc ‘Bondia’, que, marcat per les influències del Britpop, va vendre 85.000 còpies.

 




Els empordanesos Sangtraït, nascuts el 1982, eren encapçalats per Quim Mandado i triomfaven amb peces de ‘heavy’ medievalitzant com ‘El vol de l’home ocell’. I els tarragonins Els Pets, formats el 1985, els representava –i representa– Lluís Gavaldà i practicaven un festiu pop-rock ‘agrícola’ amb cançons com ‘Vine a la festa’ o ‘Tarragona m’esborrona’.
 

Als anys 90 van apareixer nous grups, alguns dels quals van aconseguir molta popularitat. Uns d’ells van ser Lax’n’busto, nascuts el 1986, coneguts per cançons com ‘Tinc fam de tu’ o ‘Miami Beach’.
Una segona generació del rock català va lluitar per trobar el seu lloc a mitjan noranta, amb Gossos, Whisky’ns i Glaucs.

Amb Joan Masdéu com a veu i encara vius, Whiskyn’s –llavors, Whisky’ns Cullons– van néixer a Reus el 1992. Entre les seves primeres cançons més populars hi ha ‘Broker’ i ‘Lila’. El quartet manresà Gossos va sorgir el 1993,acompanyat llavors només de guitarres acústiques i amb primers èxits com ‘Rera teu’ o ‘Mira’m bé’. Des del 2002, el grup és elèctric i té bateria (Santi Serratosa). Els empordanesos Glaucs van prendre el nom d’una de les seves primeres cançons, ‘Els teus ulls glaucs’, i van existir entre el 1994 i el 2003. El líder de la banda, Jofre Bardagí, fa música en solitari des del 2006.

LA ACTUALITAT


Per Sant Jordi del 2005, 14 anys després del macroconcert, 18.000 persones van tornar a omplir l’estadi en un recital a favor de la música en català i de la cultura catalana que reunia diverses entitats de promoció de la llengua i la cultura pròpies. 


‘Enderrock’ produïa el 2008 el documental ‘La gran nit del Sant Jordi’, que, 17 anys després, la recordava per celebrar els primers 15 anys i 150 números de la revista. El va realitzar Batabat.

 

El 2012 es va estrenar el musical “Cop de Rock”, que reunia un gran repertori de cançons emblemàtiques del rock català que va tenir una gran resposta per part del públic.

Actualment han sorgit nous grups catalans de diferents estils com pop, ska, folk, reggae, etc. És el cas, per exemple, dels Manel,  els Amics de les Arts, els Catarres, Obrit Pas i Aspencat.

Descobreix més sobre la nova cançó catalana!

Lax'n'busto - Johny el melenes .

Gossos - Oxigen 

LAX'N'BUSTO

Lax'n'busto es van formar el 1986 al Vendrell, Catalunya. Està format per Jaume Piñol Mercader: bateria i cors, Jesús Rovira Costas: baix i cors, Pemi Rovirosa: guitarra i cors, Cristian G. Montenegro: guitarra, Eduard Font: teclista i Salva Racero Alberch: veu des de l'octubre 2006, substituint l'antic cantant Pemi Fortuny.
A principis del 87 van començar a fer actuacions en directe, més de 50 aquell any, i van decidir enregistrar la seva primera maqueta, de sis temes. El 1989 van editar el seu primer disc anomenat "Vas de punt?... o què?" amb el qual van començar una nova gira.

 

t'estimo molt

El 1991 van editar el segon LP i van fer el video de "Miami Beach".
El 1992, desprès de haver fitxat amb la discogràfica Discomedi i actuar amb grups com La Guardia van començar la reedició del LP Vas de punt?...o què! i van ser guardonats amb el 5è Èxits d'Or Català.
Desde llavors el grup a continuat treballant, ha tret grans exits, nous discos i continuen fen gires per tota Catalunya.
Algunes de les seves cançons més conegudes són: La meva terra és el mar, T'estimo molt, començar, més que la meva sang, Que boig el món, Llençat...

Més que la meva sang

ELS GRUPS MÉS IMPORTANTS DEL ROCK CATALÀ 

ELS PETS

Els Pets neixen la nit de Nadal de 1985 a Constantí, petit poble del Tarragonès on Lluís Gavaldà, veu i guitarra, Joan Reig, bateria i veu, i Falin Cáceres, baix, es reforcen ràpidament amb dues veus femenines, Les Llufes i comencen a tocar per la seva comarca davant un públic incondicional i bulliciós que gaudeix amb la frescor i l’humor del grup.

Amb aquesta formació s’autofinancien el seu primer disc 'Els Pets' (Discmedi 1989) amb el que donen a conèixer arreu del país la seva música, dotada d’un gran eclecticisme, i les seves lletres compromeses, provocadores i dotades d’un gran sentit de l’humor.

Al llarg de la seva carrera han guanyat molts premis i han arreplegat milers de seguidors per tota Catalunya. Molts dels seus éxits s'han convertit en iconas del rock català i actualment continuen actuan.

Tenen un llarg repertori musical on es troben cançons com Bon Dia, Estúpidament Feliç, Pau, Agost, Vespre, Soroll, Por, Bona Nit, Tantes coses a fer, etc.

​Soroll

bottom of page